Skaparen till Harry Potter
Växte upp på landet
Joanne Kathleen Rowling började sitt liv på Chipping Sodbury General Hospital i staden Bristol i England. När hon blivit något år äldre flyttade hon till Winterbourne och sedan till Tutshill. Hon kom att växa upp på den brittiska landsbygden då hennes föräldrar flytt storstaden London för att söka upp en lugnare uppväxtmiljö för sin dotter. När hon gått ut skolan började hon att studera språk på Exeter University och tog där en examen i
franska, vilket går att uttyda ur hennes böcker där flera karaktärer har namn som är förvrängningar av franska ord. Efter sin examen började hon arbeta för Amnesty International i London. Dock sa hon upp sig 1992 och bestämde sig för att flytta till Portugal för att undervisa i engelska. I Portugal träffade hon sin träffa sin första man, den portugisiske journalisten Jorge Arantes som hon även fick sin första dotter Jessica med. Äktenskapet tog tyvärr slut och JK flyttade tillbaka till Edinburgh i England.

Från fattigdom till succé
Berättelsen om Harry Potter kom hon på under en tågresa mot Kings Cross i London år 1990 då hon jobbade på Amnesty i London. Från idé till bok tog det hela sju år och nästan direkt var succén ett faktum. Men vägen dit hade inte varit friktionsfri. Efter skilsmässan började hon sätta samman sina anteckningar om Harry Potter. Den första boken om Harry Potter skrev hon på Nicolson's Café i Edinburg. Cafét har nu blivit en vallfärdsplats för Harry Potter-fans. Det första manuskriptet till ”Harry Potter och de vises sten” var på 80 000 ord godtogs redan vid andra försöket att få det publicerat av ett förlag. Det var förlaget Bloomsbury som nappade och därmed gjort ett klipp de aldrig vågat drömma om.

En bok om året
Böckerna blev en succé och hon kom att släppa en ny bok om Harry Potter varje år fram till 2001. År 2001 blev även hennes privatliv krönt med en framgång då hon gifte sig med sin nuvarande man Dr. Neil Murray. Paret fick sonen David under 2003. Bröllopet och barnafödandet medförde en paus i utgivningen av böckerna om Harry Potter. Den femte boken släpptes den 21 juni 2003, och med tiden släpptes även de två sista böckerna om Harry Potter och hans värld.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo